AJ FULLERTON – THE FORGIVER AND THE RUNAWAY

 

De jonge zanger, songwriter en gitarist AJ Fullerton is afkomstig uit de bergen van het landelijke West-Colorado. Daar werden zijn muzikale kwaliteiten door de leden van de Colorado Blues Society al sinds 2016 beloond met niet minder dan 16 “Members Choice Awards” in de categorieën “Young Performer”, “Guitarist”, “Solo/Duo”, “Band”, “Male Vocals”, “Slide Guitar”, “Songwriter”, “Acoustic Act” en “Local Recording”.

Bij het VizzTone Label verschijnt er deze maand AJ’s album ‘The Forgiver and the Runaway’. VizzTone is een “nieuw” soort niet traditioneel platenlabel, een innovatief en alternatief voor platenlabels in de wereld van vandaag en morgen, dat nauw samenwerkt met de onafhankelijke labels en de artiesten. Het werd opgenomen in Canada, in Toronto (Ontario) met de Canadese multi-instrumentalist en producer Steve Marriner (MonkeyJunk). De line-up  bevat een ​​sterrencast van muzikanten, waaronder gastharmonicaspelers Jake Friel en Paul Reddick. Fullerton schreef tien van de nummers - de andere twee zijn geschreven door JD Taylor en Colin Linden.

‘The Forgiver and the Runaway‘ is niet AJ’s album debuut, want er verschenen eerder al in 2017 ‘Kalamath’ en in 2020 ‘Fullerton & Friel’, een album dat hij opnam met nog een opkomend talent, Jake Friel. Friel wordt wordt door velen beschouwd als een van de grote opkomende jonge zangers en mondharmonicaspelers (hij is slechts 23 jaar oud) in de blues muziekscene. De laatste 10 jaren toerde Friel zowel door de VS als internationaal. Hij heeft het podium en de studio gedeeld met veel van 's werelds beste bluesartiesten, waaronder John Nemeth, Reese Wynans, Anson Funderburgh, Billy Boy Arnold, RL Boyces, Tony Holiday en vele anderen.

Nog jong, maar met een brede muzikale basis, maakt AJ Fullerton e.e.a. duidelijk met een warme onderscheidende stem, een uitstekende fingerpicking en slide-gitaar stijl én serieus te nemen songwriting vaardigheden. Zijn vervolgalbum is samen te vatten als een goede roman die met een lichte aanraking begint, maar dieper en boeiender wordt naarmate je verder duikt…

Het album opent rustig met "Remind Me Who I Am Again", waarin AJ al direct even zijn zangkwaliteiten etaleert. In de melodieuze melodie versmelten in de achtergrond de orgelaccenten van Steve Marriner zich met de gitaar en gospelharmonieën. “Healing Takes Time” is een sterk, wat poppy nummer met een aanstekelige groove en prima pedal steel van Aaron Goldstein, die rapper doet genezen. Ook “Slippin’ Away” drijft op de juiste groove, waarna de roots rocker "Say You’ll Stay" met een gruizige gitaar het feest nog wat langer op gang houdt. De mondharmonica-solo van Jake Friel en het strakke drumwerk van Glenn Milchem dragen hier zeker hun deel aan bij. De swampy titelsong is door de zang en gitaar van AJ en de percussie van Aaron Knight beklijvend. De nummers worden steeds beter en beter. "I Cried", nog een roots rocker, heeft het van de melodie en AJ’s stem, een stuwende beat en emotionele teksten in mineur over verraad en verlies. “Wish You’d Tell Me”, dat volledig in dit stramien past, sluit hier met de nodige gitaarsolo’s en wendingen en een harmonica perfect op aan. In “Cherry Red” is Jesse O’Brien’s piano de smaakmaker. Het was achteraf, achteraf gezien, op “Homesick” om de andere kant van AJ te ontdekken. In dit uitstekend bluesy countrynummer gaat het over te lang onderweg zijn en de eenzaamheid die daarmee gepaard gaat. Fullerton is soulvol, oprecht en erg geloofwaardig als hij over het onderweg zijn en de heimwee zingt. De pedal steel past hier als gegoten bij. De afsluiter “Hooks in the Water” is een cover van Collin Linden. Het is een vloeiende, akoestische versie met prachtig fingerpicken van AJ op de akoestische gitaar en knap mondharmonicawerk van Paul Reddick.

Als iedere jonge muzikant zoekt AJ Fullerton onbewust voor erkenning en op het einde van de weg, uiteindelijk voor naam en grootsheid. ‘The Forgiver and the Runaway’ is voor hem zeker de aanloop ernaar.

“Like any young musician, AJ Fullerton unconsciously searches for recognition and at the end of the road, ultimately for name and greatness. ‘The Forgiver and the Runaway’ is certainly his run-up to it...“ (ESC – rootstime.be)

Eric Schuurmans

 

Album track list: 01. Remind Me Who I Am Again – 02. Healings Takes Time – 03. Could’ve Been Mine – 04. Slippin’ Away – 05. Say You’ll Stay, feat. Jake Friel – 06. The Forgiver and the Runaway – 07. I Cried, feat. Paul Reddick – 08. Wish You’d Tell Me – 09. Cherry Red [w/ Tyler Goodson] – 10. Never Was – 11. Homesick – 12. Hooks in the Water, feat. Paul Reddick [Collin Linden] / Music/Lyrics by: AJ Fullerton, or as [noted: 9,12] ℗ & © 2021 - Produced by: Steve Marriner | Album credits: AJ Fullerton: a- & e- guitar, lead vocs, b-vocs, banjo, 12 string guitar / Steve Marriner: bass, baritone & e- guitar, b-vocs, Hammond organ, harmonica / Glenn Milchem: drums / Anna Ruddick: bass / Jesse O’Brien: piano, Würlitzer, Hammond organ / Paul Reddick (7,12) & Jake Friel (5): harmonica / Aarin Knight: percussion / Matt Sobb: drums & percussion / Chantal Hendricks, The Marrinaires: b-vocs / Figgy Spino: the Rhytm Ace / Aaron Goldstein: pedal steel

Discography AJ FULLERTON: The Forgiver and the Runaway [2021] | Fullerton & Friel [2020] | Kalamath [2017] | I Can’t Stay (single) [] | 

 

Artiest info
Website  
 

Label: VizzTone

video